From box to hypercube

This brand new commercial building (surface: 2.500 m2) is a part of a wider urban district planned from Spacelab Architecture since 2006 in the city of Porto Sant`Elpidio – middle Italy, in the course of completion.
Mixing two structural systems {precast concrete grid + metal reticular truss}, the box resulting from urban plan parameters {maximum surface and height} is made more complicated in the entrance side by a tridimensional prismatic intrusion in the original volume, distinguished by using glass and other traslucent materials in comparison to other opaque fronts.
The result is a distorsion of perception near the main facade overlooking the public space, inside a more basic/stereometric frame. The other sides are charaterized by a precast custom-made concrete envelope, which module is denied by a continue abstract texture visually connecting each panel to the contiguous. Windows are obtaided by subtracting material inside the texture pattern. 

©Spacelab Architects (Arch. Luca Silenzi, arch. Roberto Sargo, arch. Zo√® Chantall Monterubbiano, ing. Giampiero Luzi), 2007-2008.